Gorillaz – Musiikkia nuoruudesta

Gorillazin uusin levy THE NOW NOW on tulossa ulos piakkoin ja pari päivää sitten julkaistiin yhteen uuden Humility-biisin musiikkivideo:

Aloin miettimään, että kaikista maailman yhtyeistä ja orketereista, on Gorillaz ollut minulle ehkä se kaikista tärkein. Elämäni toisiksi ensimmäinen levy jonka koskaan ostin, oli Gorillazin Demon Days (ensimmäinen levy oli Teräsbetonin Taivas lyö tulta). Gorillojen levy pyöri pitkälle teinivuosiin ja varhaisaikusuuteen asti vakiokamana varsinkin automatkoilla.


Ne joille Gorillaz on entuudestaan outo ilmiö, niin kyseessä on vuonna 1998 perustettu virtuaalinen yhtye, johon kuuluu yhteensä neljä animaatiohahmoa: 2D, Murdoc, Noodle ja Russel. Todellisuudessa yhtyeen taustalla vaikuttavat muusikko Damon Albarn ja taiteilija Jamie Hewlett, jonka käsialaa on mm. Tank Girl -sarjakuva. 2000-luvun alussa yhtye vaikutti laajalti musiikki-skeneen ja tuolloin vallinnut digitaalihurmos siivitti Gorillazin menestystä. Ensimmäistä Gorillaz-albumia myytiin yli 7 miljoonaa kipaletta.

Vuonna 2010 ilmestynyt Plastic Beach oli kuitenkin itselleni yhtyeen tärkein levy. Muistan kuinka kuuntelin sitä kesätöissä, lenkeillä ja kotibileissä. Melancholy Hill soi silloinkin, kun sain hyväksyvän ilmoituksen opiskelupaikasta Lapin Yliopistossa.

Gorillaz ei ole ainostaan musiikillinen elämys, vaan sen visuaalinen puoli on yhtä lailla kiehtova. Hewletin kuvitus on sarjakuvamaista, postmodernia ja omaleimaista. Alunperin idea virtuaalisista bändin tähdistä lähti 2000-luvun alun räjähdysmäisestä pop-starbojen fanituksen vastustamisesta. Tai näin olen ainakin kuullut.

En vieläkään fanita kaikkea Gorillazin tuotantoa, mutta jotenkin pitkienkin taukojen jälkeen palaan aina yhtyeen pariin. Minulle Gorillaz on postmodernia pop-musiikkia, jonka sisäinen vaihtelevuus on uskomatonta. Jokainen levy ja jokainen biisi jättää oman fiiliksensä, mutta silti totuttu Gorillaz-viba on heti havaittavissa.

Yhtyeen kappaleet toimivat myös hyvin akustisina sovituksina:

Jaa ja seuraa Varapeliä:

Posted by Samuli

Olen Samuli Leppälä, tuleva kuvataidekasvattaja ja freelance sisällöntuottaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja.

Vastaa